Kuchnia

CIASTA

Tort migdałowo - kawowy.

Składniki
Biszkopt:

5 jaj
szklanka cukru pudru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa migdałowa:

250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
100 g zmielonych migdałów

Poncz:

łyżka kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

3 banany (lub inne dowolne owoce)
galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania

Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodając stopniowo resztę cukru, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy, aby je spulchnić. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo pianę z białek bardzo delikatnie mieszając.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Masa migdałowa: Serek mascarpone krótko ucieramy, a następnie wlewamy do niego wolnym strumieniem śmietankę cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy na puszystą i sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy.
Poncz: Kawę zalewamy szklanką gorącej wody, słodzimy i studzimy.
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy 1/3 ponczu i rozkładamy na nim połowę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta, nasączamy 1/3 ponczu i rozkładamy resztę masy (zostawiając kilka łyżek na boki i wierzch tortu). Przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy resztą ponczu, wierzch i boki tortu smarujemy pozostawioną masą.
Na torcie rozkładamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką rozpuszczoną w 1 szklance gorącej wody. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation