Kuchnia

torty

TORT IMIENINOWY Z CZEKOLADOWĄ SERWETKĄ

składniki na 1 tort.
- biszkopt:
-5 jajek
-200 g. cukru
-125 g. mąki tortowej
-125 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczki proszku do pieczenia

krem czekoladowy ciemny:
-1 czekolada mleczna
-150 ml.śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
- 1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki tj.400 g.
-2 łyżki żelatyny
-1/3 szklanki wody

1/2 puszki brzoskwiń

krem czekoladowy jasny:
-1 czekolada biała
-150 ml.śmietanki 30 %
-50 g.cukru pudru
- 1 śmietan-fix
-3 serki Tutti waniliowe tj.450 g.
-1 serek mascarpone
-2,5 łyżki żelatyny
-1/2 szklanki wody

masa krówkowa:
-1 masło
-1/2 puszki masy krówkowej(o temperaturze pokojowej)
-3/4 szklanki cukru pudru

migdały mielone, do obsypania boków tortu

ozdoby:
-1/2 czekolady gorzkiej 60 %
-1/2 czekolady mlecznej


Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.
2. biszkopt przecięty - krok 2
Po przestygnięciu, przekroić na 2 krążki.
3. nasączenie - krok 3
Spód biszkoptu, włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
4. przełożenie - krok 4
krem ciemny-Czekolady wraz ze śmietanka,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Potem porcjami dodawać jogurt i zmiksować. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Trochę (ok.1 szklanki)kremu zostawić w misce a resztę wyłożyć na biszkopt w tortownicy,rozsmarować. Poukładać odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie.
5. rozetki - krok 5
Tym pozostawionym kremem, zrobić rozetki na tacy.(śpieszyć się bo gęstnieje) Teraz można poukładać odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie na kremie w tortownicy.
6. tort przełożony - krok 6
krem jasny-Postąpić tak samo jak przy ciemnym, tylko tu zamiast jogurtu, dodajemy serki Tutti i mascarpone(porcjami). Rozsmarować po brzoskwiniach.Przykryć drugim krążkiem biszkoptu i schłodzić. Zdjąć obręcz z tortu.
7. masa krówkowa - krok 7
masa krówkowa-Masło zmiksować z pudrem, potem masą krówkową.Posmarować cały tort.
8. obsypane boki - krok 8
Boki obsypać migdałami. Poukładać zrobione wcześniej rozetki.Przenosić łopatką, albo nożem ze sztućców.
9. przygotowanie dekoracji - krok 9
Dekoracje można zrobić wcześniej. Przygotować wzory: namalować mazakiem na kartoniku,jakie chcemy.Czekolady roztopić nad parą. Przelać do rożka papierowego. Na kartonik ułożyć twardą folię, albo po prostu papier prześwitujący. Nanosić czekoladę na wzory. Schłodzić i jak jest twarda, to delikatnie odkleić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation