Kuchnia

dania

Drożdżowe bułeczki z czarną porzeczką
składniki na zaczyn:

30g świeżych drożdży
70g ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
składniki na ciasto:

600g mąki pszennej
100g cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią
duża szczypta soli
250g serka mascarpone (lub mielonego sera jak na serniki)
50g miękkiego masła
1 jajko, roztrzepane
zaczyn
ew. mleko
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej!

dodatkowo:

350-400g czarnych porzeczek
cukier trzcinowy
lukier
Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski miksera. Dodać w cząstkach masło i ser. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn, jajko i ew. mleko. Zagnieść ok. 10 minut - ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Ciasto podzielić na kuleczki (po ok. 70g*). Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć kuleczki, przykryć wilgotną ściereczką, zapomnieć na 15 minut. Każdą cząstkę rozpłaszczyć dłonią na placuszek, nałożyć porzeczki oraz pół łyżeczki cukru, dokładnie zlepić (jak pieroga), podwinąć końce, zlepić, delikatnie aczkolwiek stanowczo zrolować w podłużne/okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w 180st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Wystudzić na kuchennej kratce. Ozdobić lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation