Kuchnia

Przepisy

JEŻYNOWY TORCIK


To co będzie Ci potrzebne :

mała tortownica- 18 cm średnicy, miska x2, mikser,garnek + garnek z lodem i zimną wodą, wysokie naczynie

Składniki :

+ opakowanie jeżyn

Na biszkopt :

1/3 szklanki mąki

4 jajka

4 łyżeczki cukru

szczypta soli

olej/masło do natłuszczenia formy

otarta skórka z całej cytryny

Na mus czekoladowy :

200 g czekolady

150 ml zimnej wody

Na krem waniliowy :

opakowanie kremu waniliowego ze sklepu

lub ( jeśli ktoś ma czas )

małe opakowanie śmietanki 30 %

opakowanie serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

pestki z laski wanilii

Wykonanie :

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Rozdzielamy białka od żółtek
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
Następnie dodajemy cukier i skórkę cytrynową, a następnie miksujemy
Do powstałej masy dodajemy żółtka i ponownie miksujemy
Teraz wsypujemy porcjami mąkę i delikatnie mieszamy nasze ciasto łyżką
Natłuszczamy tortownicę
Ostrożnie przekładamy nasze ciasto do formy
Pieczemy 35-45 minut do „suchego patyczka”
Mus czekoladowy :

Czekoladę z wodą rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Wszystko mieszamy i przestawiamy miskę z powstałą masą do garnka z lodowatą wodą i lodem
Miksujemy czekoladę na wysokich obrotach ok. 10 minut
Krem waniliowy :

Wykonujemy go zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu w wysokim naczyniu
lub :
Ubijamy śmietankę w wysokim naczyniu
Następnie dodajemy serek mascarpone, pestki wanilii oraz cukier
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do momentu powstania jednolitej masy
I co dalej ?

Biszkopt przecinamy na 3 części
Na 1 placek wykładamy mus czekoladowy i kawałki jeżyn
Na 2 placek wykładamy mus czekoladowy i krem waniliowy
Torcik zdobimy według uznania ; )
Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation