Kuchnia

Ryby i owoce morza

Łosoś pieczony w lekkim sosie szpinakowym

Składniki:

Filet z łososia 200 g
100 g świeżego szpinaku
szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
łyżka mąki kukurydzianej 20 g
20 g sera z niebieską pleśnią
sól, świeżo mielony pieprz, 2 małe ząbki czosnku, gałka muszkatołowa
sok z cytryny
2 ziemniaki 200 g

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Fileta z łososia umyj i przekrój na pół. Szpinak dokładnie opłucz i posiekaj. Odlej 1/4 szklanki mleka i wymieszaj w nim mąkę kukurydzianą. Pozostałą część mleka podgrzej w rondelku. Do gotującego się mleka wlej mieszaninę mleka z mąką i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekany szpinak oraz starty na tarce ser. Dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej. Płaty łososia natrzyj przeciśniętym przez praskę drugim ząbkiem czosnku , skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Włóż łososia do małego żaroodpornego naczynia, zalej sosem szpinakowym i piecz w piekarniku przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation