Kuchnia

Zupy

Aromatyczny rosół z warzywami oraz kluseczkami z kaszy manny

Kaloryczność: 240

Czas przygotowania: 2 godz.

Składniki:

- 1 kurczak
- 1 obrana cebula
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 por
- 1 szklanka kaszy manny
- 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- 2 obrane marchewki
- 50 g masła
- liść laurowy
- pieprz do smaku
- sól
- ¼ bulwy selera

Sposób przygotowania:

Kurczaka (np Kurczaka Zagrodowego) pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do 5-litrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu.

Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation