Kuchnia

ciasta

Tarta czekoladowa z malinami | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

SPÓD
160 g ciasteczek typu Oreo
160 g kruchych ciastek kakaowych*
70 g gorzkiej czekolady
30 g masła
masło do posmarowania formy
KREM CZEKOLADOWY
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
ORAZ
500 g malin

PRZYGOTOWANIE

Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm, najlepiej taką z wyjmowanym dnem. Posmarować ją masłem. Ciastka włożyć do melaksera lub rozdrabniacza, dodać roztopioną czekoladę i roztopione masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć spód i boki formy, uklepać i mocno docisnąć.
W rondelku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie gładka masa. Dodać pokrojone masło i zagotować co chwilę mieszając. Po zagotowaniu przelać do czystej miski i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści.
Masę czekoladową wylać na spód i wstawić do lodówki. Ułożyć maliny gdy masa trochę podtężeje (ok. 1/2 godziny), schładzać jeszcze ok. 2 godziny lub do czasu aż masa zesztywnieje.
WSKAZÓWKI

* np. ciasteczek czekoladowych firmy Solidarność lub "Amerykanek" Wedla lub herbatników kakaowych np. "Łakotki".
Do mniejszej formy ok. 24 cm najlepiej użyć o 1/3 mniej składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation