Kuchnia

Morelowe rarytasy

Muffinki z morelami

Puszyste muffinki z morelami.
Idealne do popołudniowej kawy.
Możesz je nadziać dowolnymi owocami.

Składniki :

świeże morele (około 6 sztuk)
250g mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
80 ml oleju ( rzepakowego)
250 ml mleka

Przygotowanie :

Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do białek wsyp 5 łyżek cukru pudru i ubij na sztywną pianę. Do żółtej wsyp resztę cukru pudru i utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej olej, mleko i na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pianę połącz z resztą ciasta. Do każdej foremki do muffinek wlej ciasto na 2/3 wysokości i połóż pół moreli. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation