Kuchnia

warzywne

3 Genialnie Pyszne I Zdrowe Przekąski | Alchemia odchudzania

Zielona Zapiekanka

Składniki Na tortownice szer. 26 cm

1kg cukinii (około 4 sztuki)
opakowanie mrożonego szpinaku
10 cm kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ kostki chudego twarogu
4 jajka
sól, pieprz

Wykonanie:

* Naszykować tortownicę lub naczynie żaroodporne. Ja upiekłam w tortownicy, którą wyłożyłam papierem do pieczenia, jednak sok z zapiekanki, rozmoczył papier, tak, że od spodu kroiłam ją z papierem, co było dość niewygodne, choć zapiekanka wyglądała efektownie. Następnym razem spróbuję ją zrobić w naczyniu żaroodpornym:)

Szpinak rozmrozić i przełożyć do sitka, aby odciekł, można go odcisnąć rękoma (powinien być suchy).Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odczekać, aż trochę odcieknie z soku. Ja wrzuciłam startą cukinię na sitko i lekko odcisnęłam rękoma. Twaróg rozdrobnić widelcem.
Cebulę, por i pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać jaja, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Przełożyć do naczynia lub tortownicy, i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation