Kuchnia

Kulinaria

Zapiekanka z cukinii - UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z cukinii

Składniki:

1 kg cukinii
1 marchew
1 cebula
20 dkg kiełbasy – u mnie pepperoni
1 papryka żółta (opcjonalnie)
3 jajka
3-4 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka i szczypta curry
śmietana 18% – do podania

1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i zostawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, bo masa nie może być za rzadka. Marchewkę umyć i obrać a następnie zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pepperoni pokroić w kostkę. Cebulę i pepperoni podsmażyć i przestudzić. Paprykę zgrillować lub ubiec w piekarniku aż będzie miękka i będzie miała lekko brązową skórkę. Owinąć – jak jest jeszcze gorąca – folią i zostawić do ostygnięcia. Jak wystygnie ściągnąć skórkę i drobno pokroić.

2. Do dobrze odciśniętej cukinii dodać startą marchewkę, podsmażoną cebulę i pepperoni, pokrojoną paprykę, jajka, kaszę mannę, wcisnąć czosnek i doprawić pieprzem (raczej bez soli bo cukinia już była posolona), papryką i szczyptą curry. Dokładnie wyrobić masę i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można ułożyć kilka plasterków wędliny. Piec w 180 stopniach 50-60 min.

Zapiekanka z cukinii Zapiekanka z cukinii

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation