Kuchnia
gotowanko...
Przepis na tartę z jabłkami
Składniki:
Kruche ciasto:
280 g mąki tortowej
½ łyżeczki soli
200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
3 łyżeczki cukru pudru
1 jajko
20 ml lodowatej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:
80 g cukru pudru
2 laski wanilii
6 jabłek
300 g masła
300 g cukru pudru
4 jajka
300 g zmielonych migdałów
Skórka otarta z 2 cytryn
60 g mąki tortowej
Filiżanka rodzynek (rodzynki należy namoczyć w ciepłej wodzie, aż staną się pulchne)
Przygotowanie ciasta
Przesiej mąkę i sól do miski. Dodaj masło i wyrabiaj opuszkami palców, składniki powinny się połączyć i utworzyć sypkie grudki. Dodaj cukier puder i przez chwilę wyrabiaj. Wymieszaj jajko, wodę i sok z cytryny i dodaj do suchych składników. Szybko zagnieć ciasto, by stało się sprężyste. Podziel na dwie części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Uwaga: Schłodzenie ciasta w lodówce sprawia, że ciasto nie skurczy się podczas pieczenia.
Wskazówka: Kruche ciasto można mrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy szczelnie owinięte folią. Najlepiej rozmrażać ciasto, wkładając je do lodówki na noc.
Przygotowanie spodu
Krok 1 – Na stolnicy lub blacie kuchennym posypanym mąką rozwałkuj każdą porcję ciasta na okrągłe placki o grubości około 3 mm .
Krok 2 – Nawiń ciasto na wałek
(nie martw się, jeśli ciasto popęka, taka już natura ciasta kruchego, po prostu dociśnij popękane miejsca, sklejając je) i przełóż na blaszki do pieczenia tarty.
Krok 3 – Dociśnij ciasto do spodu i ścianek blaszek, nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki.
Krok 4 – Nagrzej piekarnik do 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Połóż arkusz papieru do pieczenia na wierzch ciast. Wysyp na papier suchą fasolę lub kulki ceramiczne i piecz spody przez około 10 minut. Wyjmij spody z piekarnika, usuń fasolę lub kulki oraz papier do pieczenia. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Temperaturę piekarnika zredukuj do 180ºC.
Przygotowanie nadzienia
Krok 1 – Do rondelka wsyp cukier puder i włóż do niego dwie laski wanilii. Zalej całość 1 litem wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i przekrój na pół. Dodaj jabłka do syropu. Przykryj przykrywką i gotuj przez około 5-10 minut, tak by jabłka stały się miękkie, ale nadal jędrne. Odcedź jabłka i pozostaw do przestygnięcia.
Wskazówka: Pozostały sos możesz zredukować i podawać jako dodatek w postaci syropu do ciasta.
Krok 2 – Utrzyj masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po każdym dodaniu. Następnie dodaj do masy zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę tortową.
Krok 3 – Natnij jabłka, tak jakbyś chciała je pokroić na grube plasterki, ale nie przecinaj do końca (po delikatnym oddzieleniu plasterków jabłko powinno ułożyć się w ładny wachlarzyk).
Krok 4 – Rozprowadź na upieczonych spodach ¾ nadzienia migdałowego. Ułóż wachlarzyki z jabłek na nadzieniu i posyp rodzynkami. Nałóż pozostałą część masy migdałowej. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, dopóki wierzch nie stanie się zwarty i delikatnie złoty. Tartę podawaj przestudzoną z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Idealna tarta z jabłkami – wskazówki
Do przygotowywania kruchego ciasta zawsze używaj zimnych akcesoriów; masło powinno być wyjęte z lodówki tuż przed przygotowywaniem ciasta – musi być naprawdę zimne. Ciasto wyrabiaj zawsze opuszkami palców, bo to najchłodniejsza część Twoich dłoni.
W przypadku ciasta kruchego nie warto używać margaryny lub masła roślinnego – najlepsze ciasto kruche robi się na bazie masła.
Ilość płynów podana w przepisie powinna być traktowana wyłącznie jako ilość szacunkowa – wszystko zależy bowiem od zawartości wilgoci w mące. Pamiętaj jednak, że za dużo wody spowoduje kurczenie się ciasta podczas pieczenia.
Jeśli ciasto jest za bardzo elastyczne i łatwo się rozciąga na wszystkie strony, prawdopodobnie również skurczy się w piekarniku. Aby temu zapobiec, przenieś ciasto na blaszkę nawinięte na wałku. Oprósz opuszki palców mąką i dociśnij ciasto do spodu i brzegów foremki.
MA==