Kuchnia

pieczywo

Rogaliki mleczno – maślane -

Składniki na zaczyn :

25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki ciepłego mleka
Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę jogurtu oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Składniki (8-9 rogalików):

1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550)
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
180 ml ciepłego mleka
65 g masła (roztopione i ostudzone)
1 jajko (rozmiar L)
jajko do posmarowania, mak do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżki cukru. Następnie dodać rozkłócone jajko, ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przez ok. 10 min robotem kuchennym lub ręcznie, do czasu aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie podzielić na 8-9 równych części (jeśli macie wagę kuchenną to każda część waży ok. 100 g) i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne kawałki (które otrzymamy przez wałkowanie tylko w jedną stronę ; ) i z każdego z nich uformować rogalik. Górną część lekko zagiąć do siebie, a następnie prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto. Postępować w ten sposób aż do zrolowania całego ciasta, a następnie otrzymany wałeczek wygiąć na kształt rogalika. Ważne, aby końcówka ciasta była pod spodem, by rogalik nam się nie rozwinął przy pieczeniu. W razie problemów polecam obejrzeć filmik ; )

Przygotowane rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej zachować dość spore odstępy, ponieważ rogaliki jeszcze urosną. Przygotowane na blasze posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Przykryć ściereczką odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do do 180 C (grzałki góra – dół) przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation