Kuchnia

Przepisy

Frytki z cukinii: lekka przekąska, o której długo nie zapomnisz!

Składniki:
1 średnia cukinia
⅔ szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
¾ szklanki bułki tartej
¾ łyżeczki papryki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki zmielonego pieprzu
oliwa z oliwek

sos:
½ szklanki jogurtu greckiego
3 łyżki pesto
⅛ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Pokrój cukinię w ok. 7cm paski.
Wsyp łyżkę mąki do miski. Ubij jajko w osobnym naczyniu. W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz. Zanurzaj kawałki cukinii w mące (strzep jej nadmiar), a następnie jajku i mieszance bułki tartej. Przenieś je na blaszkę. Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).
Podawaj natychmiast z sosem.

sos
W małej misce wymieszaj jogurt, sól i pesto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation