Kuchnia

Makarony

Penne z rukolą, pomidorkami koktajlowymi i serem mozarella

Składniki: - 400 g makaronu Penne, np. Mezze Penne Tricolore Barilla - 6 łyżek oliwy - 1 ząbek czosnku - 100 g rukoli - ½ pęczka szczypiorku - 250 g (2 kule) świeżego sera mozarella - 200 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych - 50 g startego sera Parmigiano Reggiano - 2 łyżki soku z cytryny - sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy makaron o minutę krócej niż wymagany czas gotowania. Odsączamy makaron, mieszamy z 1 łyżką oliwy i pozostawiamy do ostygnięcia. Na małej patelni podsmażamy czosnek na 2 łyżkach oliwy, aż do uzyskania lekko żółtego koloru, zestawiamy patelnię ze źródła ciepła i pozostawiamy do ostygnięcia. W dużej misce łączymy połówki pomidorków koktajlowych, posiekany szczypiorek, kawałki sera mozarella i rukolę, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy całość z pozostałą oliwą, przestudzonym i rozdrobnionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z cytryny. Posypujemy Parmigiano Reggiano i delikatnie mieszamy wszystko z ostygniętym makaronem. Podajemy po 30 minutach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation