Kuchnia

Na słodko

Dietetyczna szarlotka na kruchym spodzie/ tarta z jabłkami


Składniki:

250 mąki orkiszowej typ 2000

2 żółtka

50 g drobnego brązowego cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml schłodzonej śmietany 18 %

50 g prawdziwego masła

1,2 kg twardych słodkich jabłek

1 czubata łyżka cynamonu



Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.

Dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem.

Wlewamy żółtka oraz śmietanę, energicznie i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niezbyt cienkie półtalarki.

Jabłka wrzucamy do garnka, posypujemy pozostałym cukrem i dodajemy około 50 ml wody. Dusimy pod przykryciem około7-8 minut. Wsypujemy cynamon, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placek (może się lekko kleić do wałka, ale nie podsypujcie go mąką). Wykładamy spód i 1 cm bok formy do tarty z wyjmowanym dnem.

Nakłuwamy widelcem. Układamy jabłka- tak jak na zdjęciu- a sok, który się z nich wytrąci zostawiamy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

Od razu po upieczeniu wyciągamy tartę z piekarnika i jabłka polewamy pozostałym syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation