Kuchnia

Ricotta

Przepis: Placki z serem ricotta - Proste i Smaczne Przepisy

Zdjęcie - Placki z serem rocotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki / 2 porcje

250 g serka ricotta
125 ml. mleka
2 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
100 g mąki pszennej lub orkiszowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki oleju np. z pestek winogron
szczypta soli

W małej miseczce ubijam pianę z białek z dodatkiem soli, do czasu, kiedy będzie sztywna i lśniąca. Do większej miski daję mleko, żółtka i ser, wszystko dokładnie mieszam. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ponownie mieszam. Na koniec dodaję pianę i wszystkie produkty krótko, ale dokładnie mieszam. Patelnię do naleśników lekko nagrzewam, daję porcję ciasta. Czekam około minutę, kiedy masa się zetnie, wtedy ostrożnie podważam placek płaską szpatułką i obracam na drugą stronę. Ponownie piekę do zrumienienia. Placki smakują z gęstym sosem owocowym, syropem klonowym i owocami. Smacznego

Przepis od Nigelli Lawson.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation