Kuchnia

Przepisy

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I ŻURAWINĄ

Składniki farsz
• 250 g mrożonych podgrzybków
• 500 g kapusty kiszonej
• 1 cebula
• 1/3 jabłka
• 2 łyżki oliwy
• 1/2 szklanki białego wina lub wody lub domowego bulionu
• 1/4 szklanki wody
• 100 g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych śliwek)
• 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki oliwy extra vergine
Przyprawy
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1/2 łyżeczki kminku całego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE
• Podgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki. Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
• Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę.
• Dodać rozmrożone grzyby oraz starte jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać wino lub wodę oraz dodatkową wodę i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.
• Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia. Podawać z pieczywem lub wykorzystać, jako farsz do pasztecików.


Ciasto (ok. 40 sztuk)

3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
100 g masła, bardzo miękkiego
35 g świeżych drożdży, polecam takie (lub 8 g instant)
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
350 g mąki pszennej, np. tortowej
3/4 łyżeczki soli

Na wierzch

żółtko + 1 łyżka mleka
do posypania, np. czarnuszka, sezam, kminek, siemię lniane

PRZYGOTOWANIE

Żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki. Do miseczki lub kubka włożyć pokruszone drożdże i rozetrzeć je z cukrem. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut pod przykryciem z ściereczki do czasu aż na powierzchni powstanie gruba piana.
W międzyczasie przesiać mąkę do większej miski, dodać sól i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego).
Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (np. w pobliże grzejnika).
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki.
Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm).Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto na całej długości łączenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Sposób zwijania ciasta można zobaczyć na tym zdjęciu. Można nie wykorzystywać całego nadzienia, jeśli chcemy, aby było więcej ciasta.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść w dłoniach roladki i ułożyć je łączeniem do dołu na blaszce, zachowując odstępy. Tępą stroną noża zrobić ukośne paski na krzyż, następnie pokroić nożem (ostrą częścią) na około 4-5 cm kawałki i tak pozostawić ciasto na blaszce. Posmarować żółtkiem dokładnie roztrzepanym widelcem z mlekiem i posypać kminkiem, czarnuszką, sezamem lub siemieniem lnianym. Odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce*. W międzyczasie nagrzewać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić blaszkę do piekarnika i piec przez około 25 minut do czasu aż się zrumienią. Pokroić dopiero po ostudzeniu. Można odgrzewać na patelni pod przykryciem.

Wskazówki

* Jeśli ciasto leżakowało w lodówce, należy je po wyjęciu z lodówki ogrzewać w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę. Dopiero wtedy można formować paszteciki.
Nadzienie pieczarkowe: pokrojone na plasterki pieczarki przed dodaniem do kapusty należy podsmażyć, na maśle lub oliwie, na większym ogniu, aby się szybko zrumieniły a nie puściły soku. Takie podsmażone dodajemy do kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation