Kuchnia

sosy dipy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

2 kg dyni
3 pomarańcze
sok z cytryny
1 kg cukru
korzeń imbiru

Umytą i obraną dynię oczyść z pestek i miękkiego miąższu, twardy pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą tak, by przykryła dynię, i gotuj na małym ogniu 20 min. Odcedź.
Pomarańcze umyj, sparz, obierz, ze skórek odkrój białe części, ale nie wyrzucaj ich. Skórki pokrój w paseczki, a miąższ na kawałki i wyjmij pestki. W rondlu zagotuj syrop z 1/2 szkl wody i 2 łyżek cukru. Włóż skórki pomarańczy i gotuj, aż zmiękną 15 min.
Dynię, pokrojone pomarańcze, ugotowane skórki z syropem i sokiem z cytryny gotuj na małym ogniu około 20 minut. Do gotującego się dżemu włóż zawinięte w kawałek gazy odcięte białe części skórki pomarańczowej wraz z pestkami. Dodaj posiekany imbir i cukier i gotuj 20 min mieszając. Wyjmij gazę, a dżem odstaw do wystygnięcia. Następnego dnia doprowadź dżem powoli do wrzenia i gorący wkładaj do wyparzonych słoików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation