Kuchnia

Gotowanie

Sernik kokosowy na zimno

Składniki:
Razowo-owsiane ciasto kruche:*

100 g mąki razowej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g błyskawicznych płatków owsianych
70 g cukru
170 g masła
1 jajko

Masa:

2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
1 kg twarogu sernikowego
1/2 - 3/4 szklanki cukru
80 ml likieru Malibu lub kokosowego
6 czubatych łyżeczek żelatyny w proszku
około 500 - 700 g truskawek


Razowo-owsiane ciasto kruche:

Formę o wymiarach 20 x 30 cm o wysokości 6 - 7 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać mąkę razową i ziemniaczaną, dodać otręby z sitka, płatki owsiane, cukier, dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło, rozetrzeć palcami masło z mąką na drobną kruszonkę lub najlepiej siekać melakserem lub miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na stolnicy. Dodać jajko i zagnieść szybko ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (aby połączyć składniki można zwilżyć dłoń wodą). Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować podsypując wałek i blat mąką (ciasto można włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i tak rozwałkować). Ciastem wyłożyć spód formy a jeśli się porwie - można wylepić brakujące miejsca palcami. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na pół godziny (przed pieczeniem ciasto ma być schłodzone). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 25 minulub na złoty kolor, ostudzić i pozostawić w formie.

Masa:

Odlać 1 szklankę mleka kokosowego, resztę mleka wlać do dużej miski, dodać twaróg, cukier i likier (opcjonalnie), dokładnie wymieszać.
Odłożone mleko wlać do rondelka i dodać żelatynę, podgrzewać na małym ogniu ciągle i energicznie mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Odstawić z ognia i przelać do czystej dużej miski, dodawać stopniowo masę serowo - kokosową ciągle mieszając. Wylać ją na przygotowany spód.
Na wierzch ułożyć połówki truskawek (jeśli masa jest za rzadka aby utrzymać truskawki - co nie powinno się zdarzyć - deser można wstawić do lodówki i odczekać kilka lub kilkanaście minut aż nieco zgęstnieje). Gotowy deser wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia (na około 4 - 5 godzin lub najlepiej na całą noc).

Wskazówki

* spód można też zrobić bez pieczenia z gotowych herbatników np. z tego lub z tego przepisu (około 300 g).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation