Kuchnia

zakiepanki i inne zasmarzanki

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Składniki:

0,5 kg filetu drobiowego
200 g makaronu
5-6 suszonych pomidorów
100 g żółtego sera
70 g sera pleśniowego
2 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
100 ml śmietany
2 łyżki oliwy z zalewy pomidorów
ulubiona przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano)

Cebulę i seler pokroić. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Makaron podgotować (powinien być lekko surowy, dojdzie podczas zapiekania w piekarniku). Seler zblanszować (ja dodałam seler pod koniec gotowania makaronu, na 2 ostatnie minuty). Mięso doprawić solą, pieprzem oraz wybraną przyprawą do kurczaka. Polecam dodać 2 łyżki oliwy z zalewy pomidorów- doda mięsu fantastycznego aromatu. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę, dodać połowę czosnku i mięso. Krótko podsmażyć razem.Suszone pomidory pokroić, żółty ser zetrzeć na tarce, zioła posiekać. Jajka rozmącić widelcem, dodać śmietanę i połączyć razem. Wszystkie składniki zapiekanki połączyć i zalać jajkami ze śmietaną. Dokładnie wymieszać, dodać pozostały czosnek.Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch pokruszyć ser pleśniowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-25 min. W razie potrzeby przykryć pokrywką lub folią aluminiową, aby zapiekanka nie się wysuszyła.Po upieczeniu wyciągnąć i odstawić na 10 min przed podaniem, aby przy wykładaniu się nie rozlatywała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation