Kuchnia

kuchnia

ARTA Z GRUSZKAMI I MIGDAŁAMI będzie idealnym deserem podczas uroczystych, świątecznych spotkań, ale także doskonale sprawdzi się jako codzienna, słodka przekąska.
Składniki:

na ciasto:

2 żółtka
70 g cukru pudru
150 g zimnego masła
90 g mąki tortowej
150 g mąki krupczatki

na nadzienie:

4 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka do posypania
4 gruszki, obrane i pokrojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny
2 łyżki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
jajko + 2 żółtka
200 g śmietanki 30%


Przygotowanie:

Obydwie mąki łączymy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wałkujemy je i wykładamy nim formę do tarty bądź tortownicy. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki jeszcze na parę minut. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia i obciążamy. Pieczemy 25 minut z obciążeniem i 10 minut bez obciążenia w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki nadzienia (oprócz gruszek) mieszamy w misce, by dobrze się połączyły. Wylewamy go na podpieczony spód i układamy plasterki owoców. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zrumienienia wierzchu tarty. Posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i posypujemy cukrem pudrem. Dopiero po całkowitym wystygnięciu tartę wyjmujemy z formy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation