Kuchnia

Książka kucharska

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

Składniki :

( na 5 litrowych słoików )

3kg młodej cukinii
1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
1 kg czerwonej papryki
4+2 łyżki soli (jak ktoś woli można dać mniej)
1 łyżka oleju na każdy słoik

Zalewa :
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 łyżeczki białej gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego chilli
po 1 listku laurowym na każdy słoik
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry w ziarnach

Sposób przygotowania :

Cukinie dokładnie myjemy i zcieramy na tarce
o dużych oczkach . Solimy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 2-3 godziny.
Cebulę kroimy w piórka , zasypujemy 2 łyżkami soli i także odstawiamy
na 2-3 godziny . Po tym czasie warzywa odsączamy i łączymy razem .
Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną paprykę .

Z podanych składników zagotowujemy w garnku zalewę.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy przyprawy . Gorącą zalewą zalewamy
warzywa i odstawiamy na kolejne 3 godziny. Następnie przekładamy sałatkę do
wcześniej wyparzonych słoików razem z zalewą . Do każdego słoika wkładamy po 1 listku laurowym i nalewamy po 1 łyżce oleju . Mocno zakręcamy . Pasteryzujemy 20-30 minut .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation