Kuchnia

Napoje

Syrop dyniowo-korzenny do kawy:

• 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 1 łyżeczka cynamonu w proszku
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (może być naturalne lub o smaku karmelowym) lub niesłodzonego z 4 łyżkami cukru
• 1/4 szklanki purée z upieczonej dyni

będzie też potrzebne sitko oraz kawałek gazy metrowej lub cienkiej ściereczki kuchennej lub filtr do kawy przelewowej


Przygotowanie:

Do rondelka wlać wodę, dodać przyprawy: imbir, cynamon i gałkę muszkatołową oraz wanilię. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 5 minut, odstawić z ognia i zostawić na 15 minut. Następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą lub filtrem do ekspresu. Jeśli syrop bardzo zgęstniał, przed przelaniem przez sitko można rozcieńczyć go przegotowaną wodą. Docisnąć tak aby na sitku zostały tylko przyprawy, a odcedzony syrop był jak najbardziej klarowny (jeśli trochę ziaren dostanie się do środka, to zapewne opadną na dno naczynka i będzie można zlewając syrop do innego pojemnika pozbyć się tego osadu).
Do powstałego syropu dodać mleko skondensowane słodzone (lub mleko niesłodzone z cukrem) i wymieszać do rozpuszczenia (w razie potrzeby można podgrzać). Dodać purée z upieczonej dyni i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Syrop jest już gotowy do użycia. Można go jeszcze doprawić cukrem. Przechowywać go w lodówce.

Zamiast wymienionych przypraw (imbiru, cynamonu i gałki)) można użyć gotowej mieszanki - mix przypraw do ciasta pumpkin pie. Zamiast purée z pieczonej dyni można użyć gotowego purée z puszki z dyni gotowanej lub pieczonej.

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/pumpkin_spice_latte/przepis.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation