Kuchnia

PRZETWORY

Dżem dyniowy z imbirem

Składniki:
3 kg obranej dyni
1 kg cukru
120 g imbiru
100 ml wody
3 cytryny
2 fixy do dżemów
Przygotowanie:
Dynię obieramy,wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka w którym będzie się gotować.Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach.Dzielimy ją na cząstki tak jak pomarańcze,pozbywamy się pestek,a miąższ kroimy i dorzucamy do dyni.Dynię zasypujemy fixem i mieszamy.Dodajemy cukier i wodę.Dusimy na małym ogniu mieszając często do póki nie puści soku.Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy razem ze skórką z cytryny do gotującej się dyni.Gotujemy wszystko do czasu,aż dynia będzie miękka.W tym czasie słoiki i pokrywki wyparzamy.Dżem rozdrabniamy np.blenderem na gładką masę lub tak jak w moim przypadku pozostawiamy częściowo nie zmiksowane kawałki dyni.Osobiście lubię jak w dżemie są wyczuwalne kawałki owoców.Gotowy,gorący dżem przekładamy do słoików,szczelnie zakręcamy.Stawiamy do góry dnem na około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation