Kuchnia

Jedzonko

Makaron soba z sezamowym "pesto" z brokułów (veg) / Gotuje, bo lubi

Makaron soba z sezamowym pesto z brokułów (2 porcje)

1 brokuł

2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżka oliwy + 1 łyżka

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sezamu

szczypta płatków chilli

3 wiązki makaronu soba

czarny sezam, szczypiorek (do posypania)

W średnim garnku zagotuj wodę. Brokuła rozdrobnij na średniej wielkości różyczki, a łodygę potnij w drobną kostkę. Wrzuć warzywo do gotującej się wody i blanszuj przez około 3 minuty. Odcedź i pozwól brokułowi nieco odparować. Na patelni podgrzej olej sezamowy i łyżkę oliwy. Dodaj brokuła i smaż go przez kilka minut na dużym ogniu raz po raz mieszając. Brokuł powinien zmięknąć, ale także leciutko się „przypalić” dzięki czemu nabierze wyrazistości.

Przesmażonego brokuła wrzuć do blendera. Dodaj imbir, czosnek, sezam, sos sojowy, szczyptę chilli. Zacznij wszystko miksować. Dodawaj po łyżce wody z ugotowanych brokułów, aby łatwiej było je zmielić na gładką pastę i osiągnąć dobrą konsystencję. Tak przygotowane pesto wymieszaj dobrze z ugotowanym makaronem soba. Posyp sezamem i szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation