Inne

Lody i Cos dla Ochlody

czekoladowe wafle do lodów

125g margaryny
3 jajka
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
210g mąki
40g ciemnego kakao do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml letniej wody

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno jajka. W osobnym naczyniu przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Partiami wsypywać mąkę do margaryny z cukrem, na koniec dodać wodę. Dobrze wymieszać( masa powinna być dość gęsta).
Urządzenie do pieczenia wafli przygotować według instrukcji. Grzałki posmarować bardzo cienką warstwą oleju. Kiedy waflownica osiągnie odpowiednią temperaturę( ja piekłam na 4- z 5 możliwych) przełożyć na środek około 1-1,5 łyżki masy i zamknąć grzałki. Wafelki formować natychmiast po upieczeniu, gdy są jeszcze gorące. Wafle przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation