Kuchnia

ciasta

Babka jogurtowa z białą czekoladą i jagodami | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

125 g masła
100 g cukru pudru
2 jajka
50 g białej czekolady
180 g jogurtu naturalnego
skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki jagód
POLEWA
50 g białej czekolady
3 łyżki jogurtu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Masło pokroić w kosteczkę i zostawić w temperaturze pokojowej na ok. pół godziny aby zmiękło. Jajka i jogurt też wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę keksową 9 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić masło z cukrem pudrem na białą i puszystą masę (ok. 7 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając.
Czekoladę roztopić, przelać do ubitych składników, następnie dodać jogurt i skórkę cytrynową lub aromat, bezpośrednio przez sitko wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz całość zmiksować mikserem do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
Jagody wymieszać z łyżeczką mąki. Wyłożyć kilka łyżek ciasta na spód formy, następnie posypać częścią jagód, znów wyłożyć ciasto i znów posypać jagodami. Piec przez ok. 45 - 50 minut do suchego patyczka.
Przygotować polewę czekoladową: czekoladę połamać na kosteczki, roztopić, wymieszać ze stopniowo dodawanym jogurtem. Polać po cieście.
WSKAZÓWKI

Do ciasta można dodać mrożone jagody (bez wcześniejszego rozmrażania, wymieszane z mąką).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation