Kuchnia

przepisy

PASTA Z SOCZEWICY I MARCHEWKI

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm:
2 szklanki czerwonej soczewicy
5 średnich marchewek
3 łyżki bułki tartej
łyżka sosu sojowego
czubata łyżeczka kuminu
łyżeczka czarnuszki
szczypta chili
olej
sól i pieprz

Przygotowanie:
So­cze­wi­cę go­to­wać w oso­lo­nej wo­dzie aż do roz­pad­nię­cia się, czyli ja­kieś 15-18 minut.
W mię­dzy­cza­sie mar­chew­ki ze­trzeć na tart­ce lub zblen­do­wać i dusić na dnie głę­bo­kie­go ron­dla razem ze wszyst­ki­mi przy­pra­wa­mi.
Mięk­ką so­cze­wi­cę do­kład­nie od­ce­dzić i od­ci­snąć z wody. Po­łą­czyć z mar­chew­ką, dodać bułkę tartą i do­pra­wić solą oraz pie­przem.
Masę prze­ło­żyć do kek­sów­ki po­sma­ro­wa­nej de­li­kat­nie ole­jem i piec 30-40 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni. Naj­pysz­niej­szy roz­sma­ro­wa­ny na świe­żym chle­bie z ko­len­drą albo pie­trusz­ką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation