Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pyszny, delikatny i prosty do wykonania mus czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

160 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
3 łyżki wody
2 jajka (wcześniej sparzone)
2 łyżki masła
300 ml kremówki
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
Starta czekolada bądź bita śmietana do dekoracji

Czekoladę połamaną w kostki, wodę oraz masło umieszczamy w metalowej miseczce nad kąpielą wodną i całość roztapiamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej i miksujemy. W osobnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli. W kolejnej misce ubijamy także kremówkę, dodając do niej pod koniec ubijania cukier puder. Do masy czekoladowej stopniowo przekładamy ubite białka (w kilku partiach) i mieszamy delikatnie szpatułką. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i także w kilku partiach, subtelnymi ruchami mieszamy szpatułką. Przekładamy mus do małych miseczek bądź kieliszków i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą bądź ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation