Kuchnia

nalewki

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wołowym. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Farsz przygotowuję taki, jak na pierogi z mięsem.

Składniki na ok. 40 sztuk:
Ciasto:

300- 350g mąki pszennej
200g margaryny
1 jajko
½ łyżeczki soli
100g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

ok. 500g mięsa wołowego
2 cebule
sól, pieprz, Vegeta
olej do smażenia

Dodatkowo:

1 jajko

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety. (Wywaru nie wylewać).
Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju.
Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.)
Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.

02

Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku.

03

Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm.

04

Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation