Kuchnia

Kurcak

Aksamitny pasztet z drobiowych wątróbek - zobacz przepis na Smacznej Stronie Tesco

Składniki

500 g kurzych lub indyczych wątróbek
1 kostka masła (miękkiego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2–3 łyżki brandy
szczypta suszonego tymianku
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy

kilka minut na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie, lecz nie zrumieni.
2

Dodajemy drobno posiekany czosnek, po kolejnej minucie oczyszczone wątróbki, zwiększamy ogień i smażymy, aż wątróbki się lekko zrumienią, lecz pozostaną różowe w środku. Na minutę przed końcem smażenia dodajemy brandy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
3

Całość wraz z sokiem spod smażenia przekładamy do malaksera, miksujemy na gładką masę.
4

Dodajemy stopniowo resztę masła podzielonego na kawałki, masę przecieramy raz jeszcze przez bardzo drobne sitko, tzw. pasztetowe.
5

Wąską i wysoką brytfankę o pojemności ok. 500 ml wykładamy przezroczystą folią, wkładamy masę do brytfanki, stukając kilka razy brytfanką o stół, by masa dobrze osiadła, całość przykrywamy i dobrze studzimy w lodówce (najlepiej przez noc). Przed podaniem zanurzamy brytfankę na kilka sekund we wrzątku, odwracamy na półmisek lub deskę, zdejmujemy brytfankę i folię, wygładzamy pasztet nożem, podajemy pokrojony w plastry z chrzanem lub innymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation