Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Dyniowe whoopie pies

SKŁADNIKI

OK. 18 SZTUK
50 g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
2 jajka (mniejsze, M)
1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni*
Do przełożenia: powidła śliwkowe

PRZYGOTOWANIE
Przygotować purée z pieczonej dyni* (dyni nie trzeba odciskać po upieczeniu, po prostu zmiksować). Masło wyjąć z lodówki, pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać cukier brązowy i biały, odstawić. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową i sól, dokładnie wymieszać.
Masło ubijać mikserem razem z cukrami przez około 2 - 3 minuty (cukier nie musi być całkowicie rozpuszczony). Następnie stopniowo, małym strumieniem wlewać olej cały czas ubijając (około 1 - 2 minuty). Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, w sumie przez około 2 - 3 minuty. Zmiksować z purée dyniowym a następnie z mieszanką mąki (tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką masę (ma być czubata łyżka) i wykładać ją na blaszkę zachowując około 3 cm odstępy (u mniej jednorazowo wyłożyłam 2/3 masy, resztę upiekłam w następnej partii). Masy nie należy rozsmarowywać, po prostu wyłożyć.
Wstawić do piekarnika i piec przez 12 - 13 minut, aż ciasteczka urosną. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekładać powidłami.

WSKAZÓWKI
Używamy następujących miarek: 1 szklanka to 250 ml, 1/2 szklanki - 125 ml, 1/3 szklanki - 80 ml, 1/4 szklanki - 60 ml, 1 łyżeczka to 5 ml

* jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée (nie trzeba odciskać ani odsączać dyni przed zmiksowaniem). Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można trzymać w lodówce przez kilka dni i przygotować np. PLACKI DYNIOWE lub INNĄ POTRAWĘ. Można też zamrozić na dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation