Dziecko

Dziecko

Rzeczy, które potrzebujesz:
ciastka:
1 żółtko
40g cukru pudru
40g masła
60g mąki
2g sody oczyszczonej
szczypta soli
8 rożków waflowych
cukierki Lentilki
polewa czekoladowa
150g czekolady gorzkiej 60%
250 ml tłustej śmietany
60g miodu
60g masła

1.Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na kremową masę. Dodaj masło i dobrze wymieszaj całość. W dalszej kolejności wsyp wymieszane ze sobą składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

2.Uformuj z ciasta kulę, a następnie rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Za pomocą okrągłej foremki lub kieliszka wytnij z niego ciasteczka – 8 sztuk. Upewnij się, że ich średnica jest większa od średnicy rożków – kapelusz musi mieć przecież rondo.

3.Ciastka ułóż na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia i włóż na pół godziny do lodówki.

4.W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170°C. Włóż do niego schłodzone ciastka i piecz przez 15 minut.

5.Teraz zajmij się polewą czekoladową. Gorzką czekoladę posiekaj i roztop w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.

6.Śmietanę wymieszaj z miodem i zagotuj w rondelku. Powoli wlej 1/3 tej mikstury do roztopionej czekolady, cały czas energicznie mieszając. Dodaj kolejną 1/3 porcji masy wciąż cały czas mieszając. W ten sam sposób postępuj z resztą śmietany i miodu. Dokładnie wymieszaj polewę.

7.Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i mieszaj całość do czasu uzyskasz jednorodną, aksamitną polewę.

8.Rożki przytnij do odpowiednich rozmiarów (będzie ci potrzebny czubek o wysokości około 2 cm). Zrób to ostrożnie ostrym nożem. Delikatne rożki mogą się łatwo połamać.

9.Ciastka posmaruj z wierzchu polewą czekoladową i umieść na papierze pergaminowym. Zanurz w polewie również rożki. Układaj je później na środku ciastek. Miejsce styku wafelka i herbatników zasłoń Lentilkami.

10.ciasteczka kapelusze wiedźmy
Poczekaj, aż polewa zastygnie. Jeśli istnieje taka potrzeba, możesz włożyć ciastka na kilka minut do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation