Kuchnia

Kulinaria - Grzanki, bułki, kanapeczki

Buleczki sniadaniowe na zakwasie

Składniki:

75 g żytniego zakwasu 100% (dokarmionego)
515 ml wody
350 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki pszennej
150 g mąki orkiszowej
2 i 1/2 łyżeczki soli

Wczesnym wieczorem połączyć zakwas z wodą, dodać mąki, składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut. Dodać sól, ciasto dokładnie wyrobić, przykryć folią i zostawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie rozciągnąć na blacie i złożyć kilka razy w kopertę. Odstawić na 30 minut i ponownie złożyć kilka razy w kopertę. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc.
Rano ciasto wyłożyć na mocno wysypany mąką blat, złożyć w kopertę i zostawić na 10 minut i złożyć ponownie. Delikatnie obrócić ciasto góra dół, obsypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 40-60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Blachę wysypać mąką, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki, przełożyć na blaszkę. Piec 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation