kuleczki fasolowe z orzechami i sosem cebulowym
Składniki na kuleczki fasolowe:- 100g łuskanych mieszanych orzechów, takich jak, orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe, migdały, pekan, grubo posiekanych- 50 g cebuli, grubo posiekanej- 1 ząbek czosnku- 1 puszka (300g) czerwonej fasoli kidney, osączonej i przepłukanej na siteczku zimną wodą (osobiście polecam namoczyć suszoną fasolę na noc i ugotować ją następnego dnia, żeby uniknąć aluminium, które zawierają produkty z puszki)
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej (ja daje cały gruby pęczek)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ja użyłam palmowy)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
2. Umieścić orzechy z naczyniu robota kuchennego i miksować, aż będą drobno zmielone
3. Dodać cebulę, czosnek, fasolę i natkę. Miksować aż ze składników powstanie niemal gładka, gęsta pasta
4. Rękami uformować z otrzymanej masy kulki (mniejsze, większe – ja robię jedną kulkę z jednej dużej łyżki)
5. Umieścić na blaszcze do pieczenia i za pomocą pędzla posmarować oliwą.
6. Piec 15-17 minut.
Składniki na sos cebulowy:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ja smażyłam na maśle)
- 50g cebuli- 175 ml świeżo zagotowanej wody
- 2 łyżeczki sosu tamari (ja dałam zwykły sojowy)
- 1,5 – 2 łyżeczki mąki arrarutowej wymieszanej z 2-3 łyżeczkami wody (jeśli cebula jest bardzo drobniutko posiekana/zmielona to nie jest potrzebny „zagęszczacz” i można ominąć ten punkt, ewentualnie użyć innej mąki do delikatnego zagęszczenia sosu)
Sposób przygotowania:
Podsmażamy cebulkę aż się zrumieni, dodajemy sos tamari, dolewamy świeżo zagotowaną wodę. Ciągle mieszany aż sos będzie gęsty a cebula miękka. Na końcu dodać mąkę rozprowadzoną w dwóch łyżkach zimnej wody.
http://naturologia.blog.pl/