Kuchnia

KULINARIA pasty smarowidła

Pasta do chleba na bazie ziaren słonecznika, pieczonej papryki i curry

* 250 g ziaren słonecznika
* 2 papryki czerwone
* 100 g koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka curry (łagodne)
* 1 łyżeczka soli
* 5 łyżek oliwy
* woda przegotowana do nadania odpowiedniej konsystencji paście

Krok Po kroku:
1. Pestki wkładam do miski i zalewam 1 lirem wody. Zostawiam do napęcznienia na noc.
2. Paprykę opalam nad gazem lub piekę w piekarniku, aby zdjęć z niej skórę.
3. Do melaksera wkładam odcedzone na sicie pestki ze słonecznika, obraną paprykę, koncentrat pomidorowy, curry, oliwę, sól i miksuję na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta rozrzedzam ją przegotowaną wodą do konsystencji nadającej się do smarowania.
4. Przekładam do słoika, wstawiam do lodówki i używam, gdy tylko przyjdzie mi ochota :) Pastę można przetrzymywać około 7 dni w warunkach chłodniczych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation