Kuchnia

Desery na diecie

Składniki na 12 ciasteczek:
Czerwona fasola konserwowa (może być również ugotowana) - puszka
Suszone daktyle - 20 sztuk (ok. 100g)
Orzeszki ziemne - 30g*
Masło orzechowe (oczywiście własnej roboty)* - 5 łyżeczek
Gorzkie kakao - 3 łyżki
Ziarenka z jednej laski wanilii lub 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

*Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne pomiń dodatek masła orzechowego, zaś orzeszki zastąp migdałami lub innymi ulubionymi orzechami.

Sposób przygotowania:

Fasolę odsącz na sicie i opłukaj z zalewy.
Daktyle posiekaj na mniejsze kawałki.
Orzechy ziemne zmiksuj blenderem na drobne kawałeczki (ale nie na mąkę).
Fasolę i daktyle zmiksuj blenderem na gładką masę (ja korzystałam najpierw z blendera kielichowego, później masę miksowałam za pomocą blendera ręcznego).
Do masy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Formuj ciasteczka i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation