Kuchnia

Do spiżarni

Grzybki marynowane

Składniki (na 6 słoików o pojemności 0,35l):

2-2,5 kg małych, świeżych grzybów leśnych
1 szklanka octu spirytusowego 10 %
4 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

oraz do każdego słoika:

1/4 łyżeczki białej gorczycy
1 liść laurowy
3 goździki
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu

Umyte i dokładnie oczyszczone grzyby wrzucić na osolony wrzątek i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 min (kipią!). Następnie grzyby odcedzić i przelać gorącą wodą, żeby zapewnić klarowność marynaty.

Przygotować marynatę. Do garnka wlać szklankę octu, wodę, wsypać cukier i sól. Zamieszać i zagotować.

Słoiki sparzyć. Do każdego wrzucić przyprawy: ćwierć łyżeczki białej gorczycy, liść laurowy, trzy goździki i trzy ziarna ziela angielskiego oraz dziesięć ziaren czarnego pieprzu.

Następnie każdy słoik wypełnić gorącymi jeszcze grzybami do 2/3 wysokości naczynia i zalać gotującą się marynatą do pełna. Zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Każdy gatunek grzybów najlepiej marynować oddzielnie.
Grzyby do marynowania powinny być zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami. Jedynie w gąskach i rydzach pozostawia się trzonki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation