Kuchnia

Przepisy

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie)
kładnki:

Ciasto pierogowe:

400 g mąki typ 650
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie:

500 g kapusty kiszonej
2 szt liścia laurowego
4-5 szt ziela angielskiego
szczypta soli
400 g grzybów mrożonych lub suszonych ( wcześniej namoczonych)/ ewentualnie pieczarek
pieprz świeżo zmielony
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek/masła

Karmelizowana cebula:
1 duża cebula
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka suszonej papryki czerwonej
pół łyżeczki Vegety
100 ml półsłodkiego białego wina/ wody
szczypta chili


Wykonanie:
Przygotowujemy farsz: Kapustę szatkujemy nieco drobniej, wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie i gotujemy do miękkości po przykryciem przez ok 30 min. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Kroimy pieczarki/grzyby i wrzucamy na patelnię do cebuli całość podsmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą, i pieprzem, ostawiamy. Ugotowaną kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i łączymy z grzybami. Całość studzimy.
Ciasto:
1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól oraz wlać wodę. Ciasto początkowo posiekać nożem a później wyrobić ręcznie.
2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm. U mnie były nieco cieńsze,
3. Z ciasta wykrawać okrągłe kształty. Nadzienie układać centralnie. Pierogi składamy na pół i dokładnie łączymy brzegi. Mnie do tego posłużył zwykły widelec.
4. Do osolonej wrzącej wody ( z dodatkiem oleju) wrzucamy kilka sztuk i gotujemy 2-3 minuty id wypłynięcia pierogów na wierzch.
5. Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę. Cebulę dzielimy na pół i siekamy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej/masło i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy miód i mieszamy dodajemy słodką paprykę, vegette i chili. Smażymy dwie minuty na wolnym ogniu co chwila mieszając, Podlewamy winem/wodą i gotujemy chwilę do odparowania części płynu.

Całość przybieramy natką pietruszki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation