Kuchnia

Zupy

Zupa krem z zielonego groszku – Odchudzanie bez kitów
Składniki
400-500 g mrożonego zielonego groszku
150 g boczku wędzonego
1 cebula
1 duży ziemniak
1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego) lub 2-3 kostki rosołowe o smaku wędzonego boczku
przyprawy do wyboru
Sposób przygotowania
Rozmrażamy zielony groszek, żeby to przyśpieszyć możemy przelać go wrzątkiem.
Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w małą kostkę.
Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy bez dodatku tłuszczu, dążymy do tego żeby był chrupiący.
Usmażony boczek kładziemy na ręczniku papierowym. Na patelni z wytopionym tłuszczem smażymy cebulę do zeszklenia.
Podgrzewamy bulion, dodajemy podsmażoną cebulę i połowę boczku.
Dorzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy zielony groszek, całość gotujemy ok 3 minuty pod przykryciem.
Ostudzoną zupę blendujemy i ponownie gotujemy, doprawiając do smaku przyprawami.
Podajemy z pozostałym boczkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation