Kuchnia

Ciasta bez pieczenia

Składniki na budyń:
6 żółtek


1 pełna łyżka mąki pszennej typ 450
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml mleka
200 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli

Składniki na krem z nutelli:
4 łyżki domowej nutelli (lub kupnej)
250 g serka mascarpone lub ricotta
Dodatkowo 250 g herbatników oraz tarta gorzka lub mleczna czekolada do posypania na wierzch

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Obie mąki przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy żółtka oraz szklankę mleka i dokładnie mieszamy, by nie było żadnych grudek. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku. Powoli dodajemy powstałą masę z mąki oraz z żółtka do garnka, energicznie mieszając do momentu, aż wszystko się zagotuje. Potem dodajemy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blachę o wymiarach 23x28 cm wykładamy papierem, a następie na spodzie układamy warstwę herbatników.


Na ciastka nakładamy połowę budyniu, potem znowu herbatniki i reszta budyniu. Kładziemy kolejną warstwę herbatników, a następnie krem powstały poprzez zmieszanie serka mascarpone z nutellą. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, by zmiękły herbatniki i masy stężały! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation