Kuchnia

zupy

Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup - Karmelowy blog kulinarny
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego
1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie)
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 garść posiekanej kolendry
2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej
2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
1 limonki, starta skórka i sok
1 czerwona papryka, z grubsza posiekana
1 cebula, z grubsza posiekana
4 szklanki bulionu
400 ml mleka kokosowego
200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku
posiekana dymka, kolendra i chilli do podania
Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki od czosnku do cebuli włącznie (oprócz soku z limonki) do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę.
Rozgrzej średni rondel na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.
Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze.
Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation