Kuchnia

Pyszności

Śledzie solone smażone w cieście
Składniki:

1 kg filetów śledziowych

Ciasto:
2 jajka
2 łyżki oleju
10-15 dkg maki
5-6 łyżek śmietany
sól zielona pietruszka
olej do smażenia

Sledzie Smazone(1)


Sposób przyrządzenia:
Filety śledziowe namoczyć, osączyć na papierowym ręczniku i zwinąć w ruloniki. Żółtka utrzeć z olejem, śmietaną i połową ilości mąki. Z białek ubić na sztywno pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać resztę mąki, lekko osolić. Ciasto powinno być bardziej gęściejsze niż na naleśniki. Śledziowe ruloniki nabijać na widelec , zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek , przybrać gałązkami zielonej pietruszki lub listkami zielonej sałaty. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym, lub innym ostrym i surówką z warzyw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation