Kuchnia

Czekoolada

Blok czekoladowy
Składniki:

25 dag masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
5 czubatych łyżek kakao
500g mleka w proszku (NIE granulowanego!!!)
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
1/2 tabliczki czekolady białej
około 200g herbatników "petit beurre"
1/2 szklanki żurawiny suszonej
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych

Przygotowanie
W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, wodę i kakao - mieszaj na wolnym ogniu,
do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Odstaw do ostygnięcia.
Do zimnej już masy, ciągle mieszając, dodawaj po łyżce mleka w proszku.
Wyrabiaj tak długo, aż masa będzie gładka, bez grudek.
Dodaj żurawinę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
Korytko wyłóż folią spożywczą i włóż trochę masy, a na nią pokruszone herbatniki.
Następnie na herbatniki wyłóż kolejną warstwę masy i tak na przemian masa i herbatniki
do wyczerpania masy. Na wierzchu powinna być masa.
Włóż do lodówki, najlepiej na noc.
Wyjmij z lodówki, wyłóż na deskę. Usuń folię i przekrój blok w poprzek.
Udekoruj rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
Zawiń każdy kawałek bloku osobno.
Możesz do tego użyć kawałek rękawa do pieczenia mięsa.

dodano z http://magdalenkowefrykasytv.blogspot.com/2013/05/blok-czekoladowy-jak-zrobic-blok.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation