Kuchnia

Ciasta

makowy pleśniak
daktyle w czekoladzie: Boże Narodzenie
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao (dodana do 1/3 ciasta)
450 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)

Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną wyłożyć na spód formy o wymiarach 21x26 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm. Drugą część ciasta schować do zamrażarki. Do trzeciej części dodać kakao, zagnieść jednolite w kolorze ciasto. Na wyłożone, surowe ciasto wyłożyć masę makową, wyrównać. Na masę makową zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto kakaowe.

Beza:
4 białka
1 kisiel cytrynowy
1 szklanka cukru
cukier puder do posypania gotowego ciasta

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać kisiel, krótko zmiksować. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe.
Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch pleśniaka.
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 45- 50 minut, do zrumienienia wierzchu ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation