Kuchnia

Dania wegetariańskie

Kotleciki gryczano warzywne - wegetariański obiad | Zdrowe przepisy Pauliny Styś
Składniki na trzy porcje:

Kasza gryczana - 200 g
Cebula - dwie sztuki
Brokuł - 1/2 sztuki
Marchew - sztuka
Jajo - sztuka
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Brokuła ugotuj na parze.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju rzepakowego - gdyby przywierała do patelni można podlać niewielką ilością wody.
Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodajemy zeszkloną cebulkę, marchew startą na tarce na grubych oczkach, ugotowanego i mocno rozdrobnionego brokuła oraz jajo - dopraw do smaku.
Uformuj niewielkie kotleciki (żeby łatwiej się formowało polej dłonie wodą) usmaż je na łyżce oleju rzepakowego.


Kotleciki podałam z lekkim sosem pomidorowym - pyyyycha!


Wartość odżywcza porcji kotlecików gryczano - warzywnych (3 - 4 sztuki):
Energia: 373 kcal
Białko: 15,7 g
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 62,3 g
Błonnik pokarmowy: 9 g
Cholesterol: 72 mg


Kotleciki gryczano - warzywne są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation