Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Babeczki z „kajmakiem” przepis | Kotlet.TV

czas: ok. 1 h liczba porcji: ok. 30 babeczek (w zależności od rozmiaru)

Składniki:

150 g mąki
50 g cukru pudru
50 g masła
szczypta soli
1 jajko

plus:
masa krówkowa ok. 400 g (lub mleko skondensowane słodzone – patrz przepis)
dżem np. porzeczkowy
orzechy włoskie

Jak zrobić babeczki z kajmakiem
KROK 1:
Mąkę, cukier puder i masło siekam nożem do uzyskania jak najmniejszych kawałeczków masła.

KROK 2:
Wbijam jajko, dodaję szczyptę soli i zagniatam. W razie potrzeby delikatnie podsypuję mąką, ale nie za dużo. Zawijam w folię, wstawiam do lodówki na około 40 minut.

KROK 3:
Wyjmuję z lodówki po tym czasie i wałkuję, najlepiej mniejszymi partiami, bo łatwiej.

KROK 4:
Wałkuję raczej cienko, ale nie za bardzo. Szklanką o średnicy większej niż przyszła babeczka wycinam kółka.

KROK 5:
Foremki na babeczki smaruję masłem i każdą delikatnie wyklejam ciastem, a następnie usuwam nadmiar ciasta. Dobrze jest, gdy ciasto tak jakby nachodzi na rant, prawie niezauważalnie, ale jednak. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę około 10–15 minut. Ja piekę 10 minut, ale jeśli zrobicie wielkie babeczki, to pewnie bliżej 15 minut. Mają być lekko zarumienione.

KROK 6:
Gdy wystygną (!), wyciągam z foremek. Do każdej nakładam łyżeczkę dżemu, na to masę krówkową i orzeszka. Schładzam w lodówce i podaję. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation