Inne

tortownia

Błyszcząca glazura do piernika

Składniki na glazurę:
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/4 szklanki wody
2/3 szklanki kakao
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach wody

Przepis na piernik staropolski znajdziecie na moim blogu.

1. W garnku umieszczamy śmietanę, wodę, kakao i cukier. Podgrzewamy stopniowo, często mieszając, aż do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Przecedzamy przez metalowe sitko i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Piernik ustawiamy na kratce, a kratkę na blaszce.

3. Ostudzoną glazurą polewamy piernik (możemy nią również ozdobić pierniczki z marmoladą) pamiętając o bokach, opcjonalnie ozdabiamy masą marcepanową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc). Gotowe! :)

UWAGI: Aby wystarczyło polewy na wszystkie trzy pierniki z przepisu na mojej stronie, musiałam przygotować dwa razy więcej glazury.

Aby ponownie wykorzystać glazurę, która ściekła nam na blaszkę, przelewamy ją do garnuszka, odrobinę podgrzewamy i znów przelewamy przez sitko - dzięki temu pozbędziemy się okruszków :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation