Kuchnia

zupy

Zupa krem ziemniaczano- selerowa

4-5 porcji:

500 g ziemniaków
100 g selera korzeniowego
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 mały por
1 cebula
100 ml słodkiej śmietany
2 łyżki oliwy
około 1 l bulionu warzywnego
8 suszonych śliwek
8 drewnianych patyczków dekoracyjnych
4 plastry bekonu
sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebulę, marchew, seler, ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Por pokroić w krążki, obrany czosnek drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pozostałe pokrojone warzywa i podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, cukrem. Gotować pod przykryciem około 25 minut.

Plastry bekonu przekroić wzdłuż na pół i każdą śliwkę owinąć plasterkiem boczku. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony (bez dodatku tłuszczu) na brązowy kolor, czyli do momentu wytopienia się tłuszczu. W każdą śliwkę wbić patyczek.

Zupę zmiksować blenderem, wlać śmietanę. Ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupę podajemy w bulionówkach, posupujemy natką pietruszki i ukłdamy patyczki z śliwkami w bekonie. Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, sycąca a smaku dodaje pyszna śliwka w boczku, polecam gorąco. Smacznego :)

http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1140652
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation