Kuchnia

kuchnia

Sałatka z brokułem, ogórkiem i fetą

Sałatka
- 2 duże garście rukoli
- 1/2 niewielkiego brokuła
- 1/4 ogórka szklarniowego
- ok. 30g sera feta
- garść pestek granatu

Dressing:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu (u mnie Wileńskich)
- 1 łyżka soku z limonki
- szczypta soli i pieprzu

lub

Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka listków świeżego oregano (opcjonalnie)
- sól
- pieprz

Rukolę myjemy, odwirowujemy lub dokładnie osuszamy i przekładamy do miski. Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z większą szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy do miękkości. Ogórka kroimy w plasterki i układamy na sałacie. Dodajemy ugotowane brokuły. Posypujemy serem feta i pestkami granatu.

W wersji z dresingiem:
Oliwę z oliwek, miód, sok z limonki, sól i pieprz bardzo energicznie mieszamy w słoiczku.

W wersji sosem czosnkowym:
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i (ewentualnie) oregano. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zarówno w wersji z dressingiem jak i sosem mieszamy go z sałatką tuż przed podaniem.

Smacznego! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation